Opintomatkat

3.-4.10.2013 OPINTOMATKA GREEN CARE -KOHTEISIIN
Opintomatka on tarkoitettu yrittäjille, yrittäjiksi aikoville ja muille Green Care -asioista kiinnostuneille. Opintomatkalla tutustutaan luontoavusteisiin ja eläinavusteisiin Green Care -menetelmiin sekä viherympäristön kuntouttavaan käyttöön.

Opintomatkan ohjelma:
Torstai 3.10.2013

Klo 7:00             Lähtö Oulusta

Klo 9:30-10:00  Kahvitauko matkan varrella

Klo 12-13          Lounas matkan varrella

Klo 15-17          Vierailu Pitkäniemen sairaalan puutarhalla Nokialla

Klo 18:00-19:30 Vierailu Pikonlinnassa Kangasalalla

Klo 20:30          Majoittuminen Knuutilan kartanoon Siurossa


Perjantai 4.10.2013

Klo 8:00             Lähtö majapaikasta

Klo 8:30-9:30     Ohjelma Hiking Travel, Hit Ky:n kanssa Tampereella

Klo 10-11          Siirtyminen Hämeenlinnaan

Klo 11-12          Lounas

Klo 12:30-14:30 Vierailu Ylitalon alpakat ja laamat -yrityksessä Hämeenlinnassa

Klo 14:30-22     Paluumatka Ouluun

Kysy lisää mielenkiintoisista vierailukohteistamme!

Yöpyminen Knuutilan kartanon aittahotellissa kahden hengen aitoissa. Mahdollisuus yöpyä myös yksin aitassa tai kolme henkilöä samassa aitassa. Jos lähtijöitä on 20 henkilöä, opintomatkan hinta on 78 euroa/henkilö. Matkan hintaan sisältyy bussikuljetus, ohjelma vierailukohteissa ja majoitus. Matkan hinta on arvio, ja voi muuttua matkalle lähtijöiden määrän mukaan. Ruokailut ovat omakustanteisia.

Ilmoittautumiset 25.9.2013 mennessä: outi.ruokamo(a)psk.fi tai 044-3120702. Ilmoitathan monenko hengen aitassa yövyt ja onko sinulla erityisruokavalio.


Lisätietoja: projektipäällikkö Miia Latvala, miia.latvala(a)psk.fi, p. 044-3120568 tai projektisuunnittelija Outi Ruokamo, outi.ruokamo(a)psk.fi, p. 044-3120702.

 
OPINTOMATKA ISO-BRITANNIAN GREEN CARE -TILOILLE 20.-23.5.2013


Ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua Green Care -maatiloihin Lontoon ja Oxfordin lähellä! Nämä tilat kuuluvat Iso-Britannian Care Farming -tiloihin, joiden monipuolisesta toiminnasta voit lukea lisää: www.carefarminguk.org


TERVETULOA MUKAAN!
 
Matkan ohjelma:


      Ma 20.5.2013 
      Lento Oulusta klo 6.05, opas vastaanottamassa kentällä

      Perillä Lontoossa klo 9.35

     Vierailu Farm Ability -maatilalla Wythamissa lähellä Oxfordin kaupunkia. Tilalla on karjaa, kanoja, lampaita ja sikoja. Tila tarjoaa työkokemusta ja terapeuttista toimintaa kaikenikäisille ihmisille, joilla on autismia tai oppimisvaikeuksia. Työntekijät työskentelevät maatilalla monenlaisissa tehtävissä, ja oppivat muun muassa hoitamaan eläimiä ja puutarhaa. Farm Ability on yhteistyöprojekti, jossa ovat osapuolina the Farm Animal Care Trust, FAI Farms, the Friends of FAI ja Oxfordin yliopisto.

      Yöpyminen Oxfordissa hotellissa


Ti 21.5.2013

Vierailu Pennyhooks Farmilla Shrivenhamissa noin 40 minuutin ajomatkan päässä Oxfordista. Pennyhooks Farm on luomumaatila, jossa kasvatetaan lihakarjaa. Tilalla työskentelee henkilöitä, joilla on autismia tai aspergerin syndrooma. Tilan töihin kuuluvat muun muassa eläintenhoito ja ympäristönsuojelutyöt. Toiminnassa on tavoitteena muun muassa parantaa työntekijöiden sosiaalisia taitoja sekä elämäntaitoja.
Yöpyminen Lontoossa hotellissa

 Ke 22.5.2013

   Vierailu Horses Helping People -nimisellä maatilalla Tringin kaupungissa noin tunnin ajomatkan päässä Lontoosta. Horses Helping People tarjoaa hevosavusteista terapiaa. Asiakkaina on erilaisia lapsia ja aikuisia, joilla on oppimisvaikeuksia tai psyykkisiä ongelmia. Lisäksi yritys tarjoaa lännenratsastustunteja ja hevosmiestaito-kursseja suurelle yleisölle. Yritys tarjoaa myös kursseja ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita hevosavusteisesta terapiasta tai eläinavusteisesta oppimisesta ammattina.

     Yöpyminen Lontoossa hotellissa


To 23.5.2013
      Lontoossa kaupunkikierros oppaan opastamana

     Vierailu puutarhaterapian huippupaikassa Thrive-puutarhassa (Battersea Park) Lontoossa. Puutarhassa vierailee ympäri vuoden eri-ikäisiä vajaakuntoisia, joiden fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia pyritään parantamaan puutarhanhoidon ja puutarhaterapian avulla. Lisäksi Thrivessä tehdään tutkimusta ja koulutetaan ammattilaisia.

      Paluumatka: lento Lontoosta klo 18.00

      Perillä Oulussa klo 00.50


Opintomatkan hinta on 494 euroa / henkilö jaetussa kahden hengen huoneessa aamiaisella. Yhden hengen huoneesta lisämaksu 90 euroa / henkilö. Hinta sisältää: lennot, kuljetuksen Iso-Britanniassa ja majoituksen. Ruuat ovat omakustanteisia. Osallistujien tulee itse huolehtia matkavakuutuksesta.


Ennakkomaksu 150€ tulee olla maksettuna 10.4.2013 mennessä. Loput maksusta maksetaan 29.4.2013 mennessä. Matkalle sopii 12 henkilöä, joten toimi nopeasti! Matka on ensisijaisesti tarkoitettu Pohjois-Pohjanmaan yrittäjille ja yrittäjiksi aikoville.


Lisätietoja: Projektipäällikkö Miia Latvala, miia.latvala@psk.fi tai 044-3120 568.


Matkan järjestää PSK-Aikuisopiston koordinoima Luonnostaan hyvinvoiva -hanke.



Kotimaan opintomatkallamme Green Care -kohteisiin 27.2.2013 tutustuimme Jyrskynvirran tilan toimintaan Sonkajärvellä ja Koiramäen Perhekodin toimintaan Reisjärvellä. Tutustuimme näiden kohteiden sosiaalipedagogiseen hevostoimintaan ja muuhun toimintaan. Lisäksi keskustelimme erilaisista Green Care -aiheista. Lounastimme lähiruokalounaan merkeissä Sinisessä Helmessä Kiuruvedellä.

Opintomatkat on tarkoitettu yrittäjille tai yrittäjiksi aikoville. Etusijalla ovat Green Care -toimintaa tekevät tai siitä kiinnostuneet henkilöt.


27.2.2013 OPINTOMATKA GREEN CARE -KOHTEISIIN



REITTI:        Oulu – Sonkajärvi – Kiuruvesi – Reisjärvi – Oulu

OHJELMA:   Klo 7.30 lähtö Oulusta
                         Klo 11−13 vierailu Jyrskynvirran tilalla Sonkajärvellä
   Klo 14.30−15.30 lounas Sinisessä Helmessä Kiuruvedellä
   Klo 17.00−18.30 vierailu Koiramäen Perhekodilla Reisjärvellä
   Klo 21.30 takaisin Oulussa

Vierailukohteissa tutustutaan muun muassa sosiaalipedagogiseen hevostoimintaan, muuhun eläinavusteiseen toimintaan sekä perhekoti-toimintaan. Matka tehdään linja-autolla. Kyytiin voi nousta myös matkan varrelta: Oulu – Temmes – Rantsila – Pulkkila.

Matkan hinta on noin 25 euroa (tarkentuu osallistujamäärän mukaan). Omakustanteisen keittolounaan hinta on 18 euroa (lähiruokaa).

TULE MUKAAN!

Ilmoittautumiset 20.2.2013 mennessä: projektisuunnittelija Outi Ruokamo, outi.ruokamo(a)psk.fi, p. 044-3120702. Kerrothan ilmoittautumisen yhteydessä erityisruokavaliosi ja paikan, josta nouset bussin kyytiin.





16.5.2013 VALTAKUNNALLINEN AVOIMIEN OVIEN PÄI Green Care -yrityksissä. Päivän aikana on mahdollista tutustua Green Care -yrityksiin eri puolilla Suomea! Voit ilmoittaa yrityksesi mukaan päivään! Päivä järjestetään yhteistyössä muiden Green Care -hankkeiden ja Green Care Finland ry:n kanssa.


21.-24.5.2013 OPINTOMATKA ISO-BRITANNIAAN 
Tutustumme mielenkiintoisiin Green Care -tiloihin Lontoon ja Oxfordin lähellä. Ohjelma ja tarkemmat matkatiedot julkaistaan pian! Tutustumme muun muassa koulun ja maatilan yhteistyöhön sekä hevosten toimimiseen terapiaeläiminä.



TULE MUKAAN!


KOOSTE 27.2.2013 JÄRJESTETYSTÄ KOTIMAAN OPINTOMATKASTA:


Luonnostaan hyvinvoiva -hankkeen ensimmäinen kotimaan opintomatka toteutettiin 27.2.2013. Matka tehtiin linja-autolla. Reitti: Oulu – Sonkajärvi – Kiuruvesi – Reisjärvi – Oulu. Matkalle osallistuvia nousi kyytiin myös matkan varrelta. Vierailukohteita olivat Jyrskynvirran tila Sonkajärvellä ja Koiramäen Perhekoti Reisjärvellä. Lounasta syötiin Hotelli-ravintola Sinisessä Helmessä Kiuruvedellä. Matkalle osallistui 10 henkilöä + projektihenkilöstö.

VIERAILU JYRSKYNVIRRAN TILALLA
Jyrskynvirran tilalla kokoonnuttiin ensiksi ulos, jossa tilan emäntä Jaana Keränen esitteli tilan eläimiä ja toimintaa. Tilalla on hevosia, minihevonen, aasi, hanhia, lampaita, lihakarjaa, kaneja, minipossu, kanoja, kissoja ja koiria. Päätuotantosuuntana tilalla on naudan- ja lampaanlihan tuotanto. Jyrskynvirran tilalla toteutetaan sosiaalipedagogista hevostoimintaa, ja myös muiden tilan eläinten kanssa toteutetaan eläinavusteista toimintaa.
 
Jyrskynvirran tilan sosiaalipedagogiseen hevostoimintaan osallistuu monenlaisen taustan omaavia ihmisiä. Asiakkaiden kanssa toimitaan tallissa, tarhassa, metsässä ja maatilalla. Toiminta kunkin asiakkaan kanssa on yksilöllistä, ja se riippuu asiakkaan tilanteesta. Asiakkaan ongelmaan ja tilanteeseen tutustutaan perusteellisesti ennen sosiaalipedagogisen hevostoiminnan aloittamista. Sosiaalipedagogisessa hevostoiminnassa hevonen aistii ihmisen tunnetilat ja pyrkii vastaamaan niihin. Muuta eläinavusteista toimintaa on esimerkiksi eläinten käyttäytymisen seuraaminen. Esimerkiksi päiväkotiryhmiä viedään kanalaan, jossa tarkkaillaan kanojen käyttäytymistä.

Eläinten esittelyn jälkeen kokoonnuttiin sisälle kahvitarjoilun ääreen keskustelemaan lisää Jyrskynvirran tilan toiminnasta ja etenkin tilan Green Care -toiminnasta. Keskustelua herättivät etenkin palveluiden hinnoittelu ja tuotteistaminen. Opintomatkalle osallistujat pohtivat esimerkiksi sitä, milloin Green Care -toiminnasta voi alkaa periä maksua. Jaana Keränen sanoi, että palvelut täytyy hinnoitella siten, että palkka työstä on vähintään saman verran kuin jos kävisi vieraalla töissä.

Muuta Jyrskynvirran tilan toimintaa ovat esimerkiksi ruokapiiri, kauppa ja avoimien ovien päivät. Ruokapiirin kautta välitetään muun muassa naudan- ja lampaanlihaa. Kesällä Jyrskynvirran tilalla toimii Maatiainen-niminen kauppa, jossa myydään muun muassa lihaa ja muita lähiseudun tuotteita. Muutaman kerran vuodessa tilalla järjestetään avoimien ovien päivät, jotka ovat osoittautuneet suosituiksi. Avoimien ovien päivänä tilalla on monipuolisesti erilaista toimintaa. Avoimien ovien päivän tarkoituksena on saada varsinkin lapsille maaseutu tutummaksi. Lisäksi tilalla on harjoittelijoita, myös ulkomaalaisia.

LOUNAS SINISESSÄ HELMESSÄ KIURUVEDELLÄ
Opintomatkalla pysähdyttiin lounaalla Hotelli-ravintola Sinisessä Helmessä Kiuruvedellä. Paikka sijaitsee Kiurujärven rannalla. Sinisen Helmen ravintola on päärakennuksessa, jonka vanhimmat osat on rakennettu 1800-luvulla. Talo on remontoitu, mutta näkyvillä on yhä esimerkiksi vanhoja hirsiä. Lisäksi pihapiiriin kuuluvat hoitola ja majoitusrakennus.

Kaikki Sinisessä Helmessä valmistettava ruoka on lähiruokaa. Esimerkiksi kalat tulevat paikallisilta kalastajilta, perunat Sonkajärveltä, vilja omasta pellosta sekä maito ja juustot lähialueen tuottajilta. Marjoista, kasviksista ja muista metsän ja kasvimaan tuotteista tehdään erilaisia ruokia. Leivonnaiset ja leivät tehdään itse. Sinisen Helmen emäntä Kaija Ruotsalainen kertoi paikan historiasta. Aiemmin paikalla on sijainnut tiilitehdas.

VIERAILU KOIRAMÄEN PERHEKODILLA
Koiramäen Perhekodilla perhekodin äiti Marjut Jokela ja perhekodin isä Janne Jokela kertoivat perhekodin toiminnasta. Perhekodissa asuu kuusi huostaan otettua tai avohuollon tukitoimin sijoitettua lasta ja nuorta. Janne Jokela kertoi, että perhekodilla asuvat lapset ovat perhekodilla vaihtelevan pituisia ajanjaksoja eri syistä johtuen. Marjut ja Janne Jokelalla on myös kaksi omaa lasta. Marjut Jokela on koulutukseltaan sairaanhoitaja AMK ja Terveystieteiden maisteri. Hän on opiskellut sosiaalipedagogista hevostoimintaa. Janne Jokela on koulutukseltaan lähihoitaja.

Vierailun aluksi Janne Jokela kertoi kuvien kautta perhekodin perustamisesta ja toiminnasta. Perhekoti on perustettu vanhalle kyläkoululle, joka on täysin remontoitu perhekodin käyttöön sopivaksi. Perhekodilla asuvilla lapsilla ja nuorilla on mahdollista valita, haluavatko he osallistua sosiaalipedagogiseen hevostoimintaan vai musiikki- ja bänditoimintaan. Lisäksi perhekotia ympäröivässä luonnossa on mahdollista käydä esimerkiksi metsästämässä ja kalastamassa. Perhekodilla on muutama hevonen ja kaksi koiraa.

Kuvien esittelyn jälkeen siirryttiin ulos, jossa Marjut Jokela kertoi perhekodilla toteutettavasta sosiaalipedagogisesta hevostoiminnasta. Kaikki sosiaalipedagoginen hevostoiminta, mitä perhekodilla toteutetaan, tehdään perhekodilla asuvien lasten ja nuorten kanssa. Sosiaalipedagogista hevostoimintaa ei siis tarjota ollenkaan ulkopuolisille. Marjut Jokela kertoi, että Koiramäen Perhekodilla sosiaalipedagoginen hevostoiminta on suunnitelmallista ja tavoitteellista toimintaa. Toiminnassa pyritään aina asettamaan jokin tavoite, joka pyritään saavuttamaan. Aina ei olla hevosen selässä, vaan toimitaan myös maasta käsin ja tallissa. 

Ulkona kaksi perhekodilla asuvaa lasta näytti, miten vikellystä tehdään hevosen selässä. Vikellys on yksi sosiaalipedagogisen hevostoiminnan muoto, ja se tarkoittaa ikään kuin voimistelua hevosen selässä. Lapset näyttivät esimerkiksi, miten hevosen selässä noustaan seisomaan. Marjut Jokela kertoi, että lapset ja nuoret oppivat todella nopeasti, miten esimerkiksi vikellystä tehdään. Lapset, jotka näyttivät miten vikellystä tehdään, olivat olleet hevosen selässä vasta muutaman kerran, ja osasivat vikellyksen jo taitavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti